Kredsløb & Hjertet


Blodkredsløbet består af fire hovedkomponenter: lungerne, hjertet, blodet og blodkarnettet. I lungerne optager blodet ilt og afgiver kuldioxid. Hjertet er pumpen i systemet. Hjertets venstre side pumper det iltede (Aerobe) blod fra lungerne ud i kroppens blodkarnet, mens den højre side pumper det iltfattige (Anaerobe) blod som kommer tilbage fra kroppen, ind i lungerne hvor det iltes på ny.
Blodet strømmer konstant rundt i kroppen i et lukket kredsløb fra vi udvikles som foster, til vi dør. Vi kan lade turen starte i den øvre hulvene, som er det fingertykke blodkar der fører ind i hjertets højre forkammer, og hvori blod fra overkroppens blodkarnet strømmer. Mens den nedre hulvene fører blod retur til hjertet fra underkroppen. Blodet i de to hulvener er næsten tømt for ilt, så der er behov for at få det en tur op gennem lungekredsløbet så det kan blive iltet på ny.
Det sker ved at højre forkammer trækker sig sammen og presser blodet ned i højre hjertekammer som et øjeblik efter også trækker sig sammen. Derved strømmer blodet ud gennem den store lungearterie der deler sig i to grene, en til hver af vores to lunger.

Blodets kredsløb


røde_blodlegemer.jpg