Diabetes


Ved type-1 sukkersyge stopper bugspytkirtlens produktion af insulin i løbet af nogle måneder. Det gør at man resten af livet er nødt til at indsprøjte insulin. Bliver man ikke behandlet for type-1 diabetes kan det føre til øjenskader, forkrøblede tæer, sår på benene og blodpropper.

Type-2 diabetes rammer oftest overvægtige mennesker efter 35-årsalderen. Type-2 skyldes at kroppen udvikler insulinresistens. Det vil sige at insulinet fra bugspytkirtlen i løbet af årene begynder at miste sin virkning. Cellerne kan ikke optage nok glukose i blodet, og derfor udskiller kroppen glukosen gennem urin. Dette sker via nyrerne, som bliver overbelastet, hvilket kan føre til øjen- og nyreskader.
Ved type-2 kan man ikke bruge insulin og man er derfor nødt til at ændre livsstil. Følge diverse kostråd og overholde den anbefalede energibalance.

Denne tabel vil kunne hjælpe type-2 diabetikere med at spise det rigtige. Tabellen viser hvor meget blodsukkeret stiger i procent efter indtagelse af 50 grams kulhydrat i en fødevare sammenlignet med 50 gram ren glukose.

Billede_11.png

En normalt fungerende bugspytkirtel, registrerer når glukoseniveauet er for højt. Betacellerne i bugspytkirtlen danner naturligt insulin som overføres til blodet. Kort efter dette, falder glukoseniveauet helt i bund og man har så brug for glukose igen. Dette klarer bugspytkirtlen også. Alfacellerne i bugspytkirtlen laver glukagon og sender det ud i blodet, hvilket får glukoseniveauet til at stige.

pancreas.jpg